Hladna fuzija

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

Hladna fuzija

Postby legs » 07.05.2008., 08:23

Image

Priča s hladnom fuzijom započela je na konferenciji za tisak u ožujku 1989. godine. Stanley Pons i Martin Fleischmann, obojica elektrokemičari, tada na sveučilištu u Utahu u Salt Lake Cityju, izvijestili su da su otkrili fuziju pomoću akumulatora spojenog na elektrode od paladija uronjene u vodenu kupelj u kojoj je vodik bio zamijenjen njegovim izotopom deuterijem. Uz tu tvrdnju došlo se do pretpostavke da se fuzijom na stolu može proizvoditi, više ili manje ograničena, jeftina, čista energija.

Imajući u vidu tradicionalno gledanje fizičara na fuziju, a to je spajanje jezgara deuterija, što zahtijeva temperature od više desetaka milijuna stupnjeva Celzija, tvrdnja da se to može učiniti pri sobnoj temperaturi s parom elektroda spojenih na akumulator, izazvala je nevjericu.

No, iako su neki znanstvenici izvijestili da su uspjeli reproducirati taj rezultat i to mjestimično, mnogi drugi izvijestili su o negativnim rezultatima, pa je hladna fuzija označena smećem u znanosti.

Danas se, uglavnom, pobornici hladne fuzije smatraju tek malo boljima od dobavljača zmijskog ulja ili talismana za sreću. Kritičari kažu da ekstravagantne tvrdnje koje stoje iza hladne fuzije trebaju biti potkrijepljene iznimno snažnim dokazima koji se do sada još jednostavno nisu ostvarili. »Koliko znam, ništa se nije promijenilo što bi hladnu fuziju učinilo vrijednom da se na nju još jednom baci pogled«, kaže Steven Koonin, član tijela stručnjaka koji su procjenjivali hladnu fuziju pri Ministarstvu energije još 1989. godine. Zbog takvih stajališta znanost je taj fenomen ignorirala gotovo 15 godina. Ali skupina predanih istraživača nastavila je s eksperimentima. Za njih je promjena u stavu Ministarstva energije ključni korak prema tome da ih se ponovno prihvati kao znanstvenike.

A u tajnosti, znanstvenici u mnogim zemljama, posebice u SAD-u, Japanu i Italiji, radili su tiho više od jednog desetljeća da bi spoznali znanstveno što stoji iza hladne fuzije. (Danas oni to nazivaju nuklearnim reakcijama slabe energije ili, ponekad, kemijski potpomognutim nuklearnim reakcijama). Za njih je promjena u stavu Ministarstva jednostavno priznanje onoga što su cijelo vrijeme i govorili: što god hladna fuzija bila, nužno ju je objasniti pravim znanstvenim postupcima. Prvi znak da se klima možda mijenja stigla je u veljači 2002. godine kada je ratna mornarica SAD-a otkrila da su njezini znanstvenici u tajnosti istraživali hladnu fuziju, više ili manje neprekidno, sve otkako je započeo njezin slom. Većina tih radova obavljena je u Centru za svemirska istraživanja i pomorske vojne sustave u San Diegu, gdje se ideja stvaranja energije iz morske vode – dobrim izvorom teške vode – činila privlačnijom nego u drugim laboratorijima. Mnogi su znanstvenici u Centru radili s Fleischmannom, uvaženim elektrokemičarom, da bi ustanovili da je imao potpuno krivo, što je bilo teško povjerovati. Čak štoviše, ratna mornarica je potaknula upuštanje u rizike prilikom istraživanja i pribavila manje sume novca za istraživače da bi mogli nastaviti s onim za što su zainteresirani.

U San Diegu i drugim istraživačkim centrima znanstvenici su nagomilali mnoštvo dokaza da se događa nešto neobično kada se pusti struja kroz elektrode od paladija, koje su u teškoj vodi. A do 2002. godine veći je broj znanstvenika pri američkoj ratnoj mornarici bio uvjeren da je došlo vrijeme da se baci rukavica za dvoboj. U izvještaju u dva sveska pod naslovom Termalni i nuklearni aspekti sustava Pd/D 0 na zamjetan je način uputio zamolbu za odgovarajućim financiranjem Frank Gordon, rukovoditelj za navigaciju i primijenjenu znanost pri Mornaričkom centru. »Vrijeme je da se ovaj fenomen istraži tako da možemo požnjeti sve pogodnosti koje bi, eventualno, proizišle iz znanstvenog razumijevanja tog fenomena. Vrijeme je da vladine agencije za financiranje investiraju u ovo istraživanje«, kaže Gordon. Ministarstvo energije uočilo je spomenuti izvještaj, ali se činilo da je to vrlo malo utjecalo na njihovu odluku. No, u kolovozu 2003. godine u hotelu u blizini Instituta za tehnologiju u Cambridgeu, Massachusetts, sastalo se oko 150 inženjera i znanstvenika na 10. međunarodnoj konferenciji o hladnoj fuziji. Promatrači na konferenciji bili su zapanjeni pažljivim načinom kojim se odnosilo prema različitim prijašnjim kritikama upućenim na račun istraživanja.

Tijekom godina, brojne su skupine širom svijeta reproducirale izvorni Pons-Fleischmannov učinak prekomjerne topline, dobivajući ponekad čak 250 % od uložene energije. Dakako, prekomjerna energija sama po sebi nije dovoljna da bi se utvrdilo da dolazi do fuzije. Kao dodatak energiji, kritičari će odmah naglasiti da bi fuzija jezgri deuterija trebala proizvesti i druge nusproizvode, kao što su helij i izotop vodika tricij. Dokazi o ovim nusproizvodima bili su oskudni iako su Antonella de Ninno i njezini suradnici iz talijanske Nacionalne agencije za nove tehnologije, energiju i okoliš u Rimu pronašli čvrste dokaze stvaranja helija kada se proizvodi prekomjerna toplina, a inače ne. Ostali znanstvenici napokon počinju objašnjavati zašto je teško reproducirati Pons-Fleischmannov učinak.

Mike McKubre sa SRI International u Menlo Parku, Kalifornija, uvaženi istraživač, vrlo utjecajan među onima koji se bave hladnom fuzijom, kaže da se spomenuti učinak može pouzdano ostvariti samo tada kada se elektrode paladija »omotaju« deuterijem uz omjer 100 % – jedan atom deuterija za svaki atom paladija. Njegov rad pokazuje da ako se omjer snizi za samo 10 %, na 90 %, proizvedena toplina će biti samo 1/6 od one kod omjera 100 %. Znanstvenici počinju sve bolje »opipavati« kako točno dolazi do spomenutog učinka. Stanislaw Szpak sa suradnicima pri Zapovjedništvu za svemirska istraživanja i pomorske vojne sustave snimio je infracrvenim zrakama elektrode od paladija kako proizvode prekomjernu energiju. Ispada da se toplina ne proizvodi neprekidno po cijeloj elektrodi nego samo u vrućim točkama koje eruptiraju i zatim nestaju s površine elektrode. Ista je ekipa došla do dokaza o neobičnim minieksplozijama na površini elektrode.

Fleischmann, koji je još uvijek uključen u hladnu fuziju kao savjetnik brojnim skupinama, osjeća da je osvijetlio svoj obraz. Na konferenciji je rekao: »Vjerujem da posao obavljen tako iscrpno pokazuje da postoji novo i vrlo specifično polje istraživanja koje čeka da ga se istraž i«. Za Petera Hagelsteina, inženjera elektronike u MIT-u, koji radi na teoriji koja stoji iza hladne fuzije i koji je predsjedavao konferencijom u kolovozu 2003. godine, kvaliteta rasprava bila je na visokoj razini. »Očigledno je da se učinci događaju«, kaže on. Sa svoja dva suradnika vjeruje da su rezultati bili toliko značajni da su zavrijedili da se o tome izvijesti Ministarstvo energije, pa su koncem 2003. godine organizirali sastanak s Deckerom pri spomenutom Ministarstvu. Bio je to sastanak koji se dramatično isplatio. Ponovno istraživanje dat će istraživačima hladne fuzije priliku, možda i posljednju, da pokažu životnost. Ministarstvo još samo treba odlučiti o tome što će se učiniti i tko će to učiniti. Nema nikakvih jamstava u vezi financiranja ili potpore za ubuduće. No, za disciplinu čije je ime postalo tek prototip nečeg lošeg za znanost, ponovno istraživanje koje pokreće Ministarstvo energije velika je i povoljna prilika.
User avatar
legs
Elite
Elite
 
Posts: 1039
Joined: 15.09.2005., 08:46
Location: Bruges
Gender: Male

Hladna fuzija demonstrirana

Postby legs » 28.05.2008., 07:54

Yoshiaki Arata, ugledni fizičar u Japanu je prošlu srijedu demonstrirao pred brojnim svjedocima i novinarima ono što bi mogli nazvati "svetim gralom jeftine i sigurne nuklearne energije". Samo kada ga još naftaši ne bi ušutkali...

Arata used pressure to force deuterium gas into an evacuated cell that contained a palladium and zirconium oxide mix (ZrO2-Pd). Arata said that the mix caused the deuterium's nuclei to fuse, raising the temperature in the cell and keeping the center of the cell warm for 50 hours.

Arata's experiment would mark the first time anyone has witnessed cold fusion since 1989, when Martin Fleishmann and Stanely Pons supposedly observed excess heat during electrolysis of heavy water with palladium electrodes. When they and other researchers were unable to make it work again, cold fusion became synonymous with bad science.

But the method Arata showed was "highly reproducible," according to eye witnesses of the event. If nobody calls this demonstration out as a sham, Arata might have finally found the holy grail of cheap and abundant energy—nuclear power, without its destructive heat.

http://gizmodo.com/393119/scientist-cre ... in-decades
User avatar
legs
Elite
Elite
 
Posts: 1039
Joined: 15.09.2005., 08:46
Location: Bruges
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby noiz » 28.05.2008., 14:46

aj ti lijepo svoj prvi post sredi pa ću ga onda možda i pročitat.
noiz
Skilled
Skilled
 
Posts: 164
Joined: 10.02.2008., 17:40

Re: Hladna fuzija

Postby Miroslav » 29.05.2008., 12:17

noiz wrote:aj ti lijepo svoj prvi post sredi pa ću ga onda možda i pročitat.


Aj ti lipo ne iniciraj flejm.

Inače, legs, ako stigneš razdvoji zadnji odlomak na nekoliko manjih. :)
ImageImageImage

Peter: Walter, what are you doing?
Walter: I'm dosing a caterpillar.
Peter: Dosing? As in LSD?
Walter: It's a special blend.
Peter: I see. Hey, guess what just happened? Finding out that my father gives drugs to bugs, somehow just became a typical moment in my life.
Walter: Wonderful, isn't it?
User avatar
Miroslav
Editorial
Editorial
 
Posts: 7595
Joined: 26.02.2005., 22:38
Location: Žeževica
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby noiz » 29.05.2008., 15:15

dobrooprostinećumuvišeprigovaratzaspojeneodlomke :D
noiz
Skilled
Skilled
 
Posts: 164
Joined: 10.02.2008., 17:40

Re: Hladna fuzija

Postby Ranko » 29.05.2008., 15:54

Evo, ja sam to ucinio da vam se olaksa citanje. :D
Image Image Image

"Better dead than smeg!" - Arnold Judas Rimmer
User avatar
Ranko
Admin
Admin
 
Posts: 2370
Joined: 27.02.2005., 23:14
Location: Rijeka
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby noiz » 29.05.2008., 18:57

Čini se da ovdje radi o slučaju još jednog od mnogih namjernih ignoriranja "besplatne" energije, u svrhe debljanja novčanika koji su već pretili. Zato se pobornike hladne fuzije i stavlja u isti koš sa gatarama preko telefona, iako su oni zapravo 100% u pravu, i hladna fuzija je jedna realna kemijska reakcija i stvarno je vrlo, vrlo učinkovita. Isto kao šta su Teslu odfikarili, tako rade i s ovima, šta je poprilično tužno jer se događa danas kad je sve povezano i svi su toga svjesni, a opet ne može se doći do financijskih sredstava iz već prije spomenutih, isto financijskih, razloga...

Pretpostavljam da će jednog dana hladna fuzija prijeći u svakidašnjicu, ali ne prije nego šta se fosilna goriva istroše do zanje kapi, zadnjeg grumena, zadnje čestice. A i tad se ove ljude koji već desetljeće rade na dokazivanju hladne fuzije neće priznavati kao što bi se trebalo.
noiz
Skilled
Skilled
 
Posts: 164
Joined: 10.02.2008., 17:40

Re: Hladna fuzija

Postby megder » 16.01.2011., 18:41

"Hladna nuklearna fuzija - u Bologni smo uspjeli"!

Tim talijanskih fizičara je objavio da je velika tajna otkrivena:

Hladna Fuzija Postala Stvarnost - Sergio Focardi I Andrea Rossi
megder
Registered
Registered
 
Posts: 1
Joined: 16.01.2011., 18:34

Re: Hladna fuzija

Postby T0X1C » 16.01.2011., 20:28

2000€ po kilovatu, jeftina energija, nema što....
Hi honey. Guess what I did at work today? I wore a bomb. A nuclear bomb in a field of flowers. I could get lucky.
Tomorrow I could have a bigger bomb. I could kill more people. Maybe they'll be innocent people.
Children ... maybe.

Image
User avatar
T0X1C
Expert
Expert
 
Posts: 1739
Joined: 18.03.2006., 16:56
Location: Korčula
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby ROCKETMAN » 17.01.2011., 10:06

U hr to pomnoži sa 4. :D
Pa onda vidi šta je jeftina energija.
E=m*c2 +/- tabla pancete, and don't forget to boogie!!!

evanđelje po putniku 2.0 .16 : "...ne stani nogom u govno..."
User avatar
ROCKETMAN
Respected
Respected
 
Posts: 954
Joined: 16.05.2010., 12:09
Location: chasin' something...
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby T0X1C » 17.01.2011., 14:01

Ma sve je to fino, i volio bi ja da to funkcionira, ali realno gledajuci kinezi vec grade nuklearke s troskovima od 1500€ po kW, a planiraju to i srezat na 1000€ po kW, ako ne eksplodiraju bit ce to super, skoro pa đabe :D
Hi honey. Guess what I did at work today? I wore a bomb. A nuclear bomb in a field of flowers. I could get lucky.
Tomorrow I could have a bigger bomb. I could kill more people. Maybe they'll be innocent people.
Children ... maybe.

Image
User avatar
T0X1C
Expert
Expert
 
Posts: 1739
Joined: 18.03.2006., 16:56
Location: Korčula
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby ROCKETMAN » 17.01.2011., 17:16

Prijatelj ima zhong shenga i ne da je on loš, ali ako se uzme u obzir kako je to napravljeno i kakav je suživot sa takvim proizvodom, od kineskih nuklearki mi se diže kosa na glavi, a ako misle JOŠ???!! rezat troškove, najbolje bi se bilo preselit na sigurnu udaljenost. Najbolje na Mars :D
E=m*c2 +/- tabla pancete, and don't forget to boogie!!!

evanđelje po putniku 2.0 .16 : "...ne stani nogom u govno..."
User avatar
ROCKETMAN
Respected
Respected
 
Posts: 954
Joined: 16.05.2010., 12:09
Location: chasin' something...
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby Ranko » 17.01.2011., 17:20

Sto je zhong sheng? :D

Sto se tice kineza, slazem se i njihova teška industrija je više-manje nastala na kopiranju i krađi ideja svih ostalih svjetskih industrija, ali će valjda poduzeti nekakve mjere opreza u pogledu ovoga. Jednom prilikom smo sa faksom bili posjetiti pogon Wartsile u Trstu, pričali su nam da su njima dovezli nekakav brodski motor "made in China" na remont, čiji su blokovi doslovno bili toliko loše proizvedeni da je između pojedinih komponenti bilo "lufta" i do par centimetara, pa su ga morali nanovo tokariti i izmišljati svašta da ga dovedu u red. :D
Image Image Image

"Better dead than smeg!" - Arnold Judas Rimmer
User avatar
Ranko
Admin
Admin
 
Posts: 2370
Joined: 27.02.2005., 23:14
Location: Rijeka
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby ROCKETMAN » 17.01.2011., 17:24

Ranko wrote:Sto je zhong sheng? :D

Sto se tice kineza, slazem se i njihova teška industrija je više-manje nastala na kopiranju i krađi ideja svih ostalih svjetskih industrija, ali će valjda poduzeti nekakve mjere opreza u pogledu ovoga. Jednom prilikom smo sa faksom bili posjetiti pogon Wartsile u Trstu, pričali su nam da su njima dovezli nekakav brodski motor "made in China" na remont, čiji su blokovi doslovno bili toliko loše proizvedeni da je između pojedinih komponenti bilo "lufta" i do par centimetara, pa su ga morali nanovo tokariti i izmišljati svašta da ga dovedu u red. :D


:D ne oseti to ništa buraz kuiš' ,staviš malo gušće ulje i gas do jaja :D
E=m*c2 +/- tabla pancete, and don't forget to boogie!!!

evanđelje po putniku 2.0 .16 : "...ne stani nogom u govno..."
User avatar
ROCKETMAN
Respected
Respected
 
Posts: 954
Joined: 16.05.2010., 12:09
Location: chasin' something...
Gender: Male

Re: Hladna fuzija

Postby T0X1C » 17.01.2011., 21:38

A valjda nisu toliki debili da se idu igrat nuklearkama, valjda svi vec dobro znaju sto se rusima dogodilo '86-te :D
Hi honey. Guess what I did at work today? I wore a bomb. A nuclear bomb in a field of flowers. I could get lucky.
Tomorrow I could have a bigger bomb. I could kill more people. Maybe they'll be innocent people.
Children ... maybe.

Image
User avatar
T0X1C
Expert
Expert
 
Posts: 1739
Joined: 18.03.2006., 16:56
Location: Korčula
Gender: Male

Next

Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron