Deset najvećih otkrića Marsovih rovera

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

Deset najvećih otkrića Marsovih rovera

Postby ST T'Pol » 16.10.2007., 02:52

Deset najvećih otkrića Marsovih rovera

Marsovi roveri Spirit i Opportunity su poslati na Mars početkom 2004. god. kako bi istraživali da li je bilo vode na Marsu. Dizajnirani su kako bi trajali tri meseca ali se niko nije nadao da će oni funkcionisati i više od tri godine...

10

Victoria krater

Image

Poslije dvogodišnjeg putovanja Opportunity je konačno stigao do Victora kratera i bio skoro na ivici gašenja zbog peščanih oluja koje su prekrivale njegove solarne panele što je moglo prouzrokovati kraj misije. Pre nego što je stavljen u stanje mirovanja kako bi sačuvao energiju u baterijama poslao je seriju neverovatnih slika koje naučnici proučavaju još danas.

9

Bazaltna stena

Image


Spiritovo otkriće bazaltne stene Gusev kratera nagoveštava da je područje produkt vulkanskih erupcija pri čemu se magma mešala sa vodom.

8

''Alien'' meteorit

Image


Opportnity je 2005. god. prešao preko kamena veličine košarkaške lopte koji je sastavljen od gvožđa i nikla. To je bio prvi meteorit koji je otkriven van Zemlje.

7

''Smrdljivi'' Mars

Image

Otkriće velike koncentracije sumpora u stenama planete nagoveštava da bi Mars mogao ''mirisati'' na kuvana jaja!

6

Tri geološke razvojne faze Marsa

Image

Koristeći podatke sa rovera naučnici su otkrili da je Mars postajao sve suvlja planeta tokom prolaska kroz tri svoje različite geološke razvojne faze. Ako je nekad život kakvog mi poznajemo i postojao na Marsu mogao je opstati samo u ranoj fazi razvoja planete.

5

Peščane oluje

Image

Tokom 2005. god Spirit je poslao kratki film o peščanim olujama koje su besnele površinom Marsa. Video klip je dao naučnicima kratak uvid u jedan od dva procesa koji oblikuju površinu Marsa danas.

4

Pogled na Zemlju sa Marsa

Image

Iako nije nazvana ''Earthrise'' kao fotografija koju su napravili astronauti Apollo 8 ova fotografija koju je napravio Spirit ima svoje posebno mesto u istoriji kao prva fotografija Zemlje koja je napravljena sa površine druge planete.

3

Fotografije Earth-like-clouds

Image

Roveri su fotografisali prvi put oblake na nebu Marsa koji jako liče na Zemljine.

2

Merenje temperature Marsa

Image

Podaci koje su počeli da šalju roveri po svom prispeću na Mars omogućili su naučnicima da kreiraju temperaturni profil marsovske atmosfere prvi put. Takođe su na taj način dobili dokaz o dizanju velikih toplotnih ''jastuka'' ili termala na crvenoj planeti. Ovim saznanjima će se naravno i služiti dizajneri prilikom dizajniranja novih robota ili letelica koje će se slati na Mars.

1

''Mokri'' Mars

Image

Naučnici su odavno teoretisali kako je na Marsu u prošlosti bilo vode, potvrde njihovih teorija omogućili su Spirit i Opportunity. Dokaz uključuje ''silica-rich soil (zemlju bogatu silikatima), "blueberries," and rippled-rock layers. Sva ova tri navedena dokaza su jedino mogla nastati pod dejstvom vode koja je nekad tekla po površini Marsa.

Izvor space.com
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron