Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 27.03.2009., 23:51

Lansiran Sojuz TMA 14

Image

Danas točno u 12:49 sati po našem vremenu s najzaposlenijeg svjetskog kozmodroma - ruskog Baikonura obavljeno je uspješno lansiranje svemirskog broda Sojuz TMA 14 s tročlanom posadom u veoma teškim meteorološkim uvjetima. Gennady Padalka, Michael Barratt i svemirski turista Charles Simonyi na putu su prema svom odredištu - Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Zanimljivo je napomenuti kako se u ovom trenutku istovremeno u svemiru nalazi čak trinaestero astronauta! Trojica pomenutih u Sojuzu TMA 14, još trojica na ISSu i sedmorica u raketoplanu Discovery koji upravo kreće u proceduru slijetanja. Ovo je rekord istovremenog broja ljudi u svemiru, izjednačen s samo još dva takva slučaja i to iz 1995. i 1997. kada su u svemiru bila sedmorica astronauta u misijama raketoplana, a po troje u tadašnjoj svemirskoj postaji MIR i svemirskom brodu Sojuz.

Pristajanje na ISS planirano je u 14:14 tijekom subote. Padalka i Barratt će kao zapovjednik, odnosno letni inženjer predstavljati dio tkz. 19. ekspedicije na ISS u sklopu koje ih na postaji već očekuje japanac Koichi Wakata. Dosadašnja stalna posada ISSa (ekspedicija 18., Michael Fincke i Yury Lonchakov, Sandra Magnus) vratiti će se 07. aprila na Zemlju svemirskim brodom Sojuz TMA 13 koji se otprije nalazi parkiran uz ISS. Njihova kolegica Magnus već je na putu kući raketoplanom Discovery.

Zbog povećanja stalne posade ISSa s troje na šestero članova tijekom maja ove godine, Rusi su već prije najavili kako će se teško naći mjesta za svemirske turiste na njihovim letjelicama. Ipak, možda jednu od posljednjih prilika imao je šesdeset godišnji Charles Simonyi koji je zadovoljstvo 12 dnevnog boravka u svemiru Ruskoj svemirskoj agenciji platio 35 milijuna USD. No Simonyi je ovim letom postao prvi svemirski turista koji je dva puta leto u svemir. Prije nešto više od dvije godine također je boravio desetak dana u svemiru, što ga je onda koštalo 25 milijuna USD.

Tijekom aprila astronauti će biti veoma zaposleni posljednjim pripremama za prihvat novih kolega koji će im u stalni boravak doći svemirskim brodom Sojuz TMA15. Bude li sve prema planu Roman Romanenko, Frank De Winne i Bob Thirsk spojiti će se s ISSom 29. maja. Ekspediciju 20. prvu u povijesti svemirskih letova sastavljenu od čak šest članova činiti će dva Rusa te po jedan Amerikanc, Kanađanin, Europljanin i Japanac. Astronauti iz pet različitih država na simboličan će način pokazati kako je veliko partnerstvo Rusije, Amerike, Kanade, Europe i Japana pred samim završetkom stvaranja velike svemirske stanice u Zemljinoj orbiti. Iskustva koja sada dobijamo temelj su za naredne svemirske misije prema Mjesecu, Marsu i dalje..

četvrtak, 26 mart 2009 16:53 Marino Tumpić
astronomija.rs
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby B'Pol » 07.09.2009., 23:15

ISS iznad Hrvatske!

Image
Dio ISS-aa snimljen ovih dana za vrijeme svemirske šetnje astronauta izvan stanice. Dolje lijevo vidi se svemirski brod Sojuz

Od večeras pa idućih desetak dana Međunarodna svemirska postaja nalazit će se u povoljnoj orbiti i terminu za vizualna opažanja golim okom, bez ikakvih tehničkih pomagala, s područja Hrvatske.

U ovim trenutcima na nju je spojen i raketoplan Discovery, a u svemiru se nalazi sveukupno trinaest astronauta. šestorica kao stalni članovi posade tkz. Ekspedicije 20 na ISS i sedmero članova posade shuttlea Discovery.

O načinima opažanja i fotografiranja prolaska ISS-a, ali i drugih svemirskih objekata, već smo pisali, no evo kratkih napomena. ISS možemo vidjeti kao sporoputujuću sjajnu zvijezdicu koja tijekom nekoliko minuta u tišini prolazi našim nebom.

ISS se zapravo kreće iznad Zemlje na visinama od oko 350 kilometara, brzinom od 28.000km/h.

U nedjelju, 6. rujna, Stanicu se moglo vidjeti svega na tridesetak sekundi vrlo nisko nad južnim/jugoistočnim obzorjem (SSE) kao zvijezdicu -1m sjajnosti (m-magnituda, oznaka za sjajnost objekata na nebu).

Zbog male visine iznad horizonta i kratkog vremena pojavljivanja rijetki su je imali priliku ugledati.

Pravi "show" počinje ponedjeljak, 7. rujna navečer u 20:46:33 kada ISS izranja nisko nad jugozapadnim horizontom, polako se penje prema zenitu i kreće k jugoistoku prema sjajnoj statičnoj zvijezdici – planetu Jupiter.

Tijekom utorka u 21:10:55 na jugozapadu sjajna ISS kreće na nekoliko minuta puta preko neba da bi negdje u zenitu (pored sjajne zvijezde Vege u zviježđu Lira) ušla u Zemljinu sjenu i nestala za opažače iz Hrvatske.

U trenutcima kada bude najviše na nebu biti će sjajnija i od Jupitera na jugoistoku.

U srijedu nas očekuju čak dva "dobra" preleta ISS-a. Prvi s početkom u 20:00:47, kada će ISS postati vidljiv nisko iznad horizonta tek nešto zapadnije od smjera juga, polako se penjući sve više iznad jugoistočnog horizonta, prijeći poviše Jupitera te nekoliko minuta kasnije "nestati" u Zemljinoj sjeni tek nešto sjevernije od smjera istoka, nisko iznad horizonta.

Drugi prolazak, započet će u 21:35:54 iznad zapada, a ISS će krenuti prema Velikom Medvjedu iznad sjevernog horizonta.

Četvrtak navečer je ipak najmarkantnija prilika za opažanje ISS-a. Prolazak preko neba s početkom u 20:25:10 na jugozapadu, preko zenita (20:28:04), te napolijetku izlaska iz zone vidljivosti na sjeveroistoku u 20:30:35 trajat će punih pet minuta.

Za to vrijeme ISS će u maksimumu sjaja dostignuti -3,5m i biti najuočljiviji objekt na nebu!

I tijekom naredih dana ISS će biti moguće vidjeti u sličnim večernjim terminima na nebu. Obratite pažnju da su svi podaci dani u tekstu izračunati za Kanfanar (Vidulini) u središnjoj Istri te da se za druga područja u Hrvatskoj oni mogu razlikovati za najviše tridesetak sekundi!

Inače, jedan oblet oko Zemlje ISS načini za 91 minutu, astronautima tako noć i dan na ISS traju tek pola minute više od školskog sata!

U ovo vedro ljetno doba bilo bi šteta propustiti prizor ISSa među zvijezdama… Stoga izađite na otvoreni prostor s što manje prepreka koje zaklanjaju pogled k nebu, pogledajte ponos ljudske civilizacije golim okom i uslikajte pojavu! Upute o tome smo objavili u prethodnom članku.

Preneseno sa Svemir.org
Image Image Image

Kathryn Janeway - Coffee: the finest organic suspension ever devised.
User avatar
B'Pol
Peacekeeper
Peacekeeper
 
Posts: 2094
Joined: 17.10.2005., 21:26
Location: Tau'ri, Vallis Aurea

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby Afro » 08.09.2009., 07:20

B'Pol wrote:Inače, jedan oblet oko Zemlje ISS načini za 91 minutu, astronautima tako noć i dan na ISS traju tek pola minute više od školskog sata!


Jbt, zamisli kako im se vrti u glavi od te jurnjave! Nije ni čudo što Rusi u svemir šalju samo alkoholičare. :)
Volimo se brinuti o ženama, volimo ih tretirati sjajno, ali trenutno nemamo novca pa ih tretiramo kao smeće.

Izzy Stradlin
User avatar
Afro
Elite
Elite
 
Posts: 2675
Joined: 27.02.2005., 16:42
Location: Hynerian Empire
Gender: Male

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby Evil Skverl » 08.09.2009., 20:16

znaci mogu i ja gore :D
nemrem vise...
User avatar
Evil Skverl
Respected
Respected
 
Posts: 1167
Joined: 27.02.2005., 20:26
Location: Zagreb, kvart Rudeš
Gender: Male

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 15.01.2010., 02:20

NASA-ina animacija kako se gradila ISS od 1998. godine pa do sada.
http://www.space.com/common/media/show/ ... show_id=26
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby kalex5 » 20.10.2010., 16:26

baš dobra animacija kako se sve iskorišava i ima višestruku svrhu
User avatar
kalex5
Registered
Registered
 
Posts: 2
Joined: 30.09.2010., 23:19

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby Afro » 10.12.2010., 22:06

Jbt, na šta je NASA spala kad joj astronauti kao najbitniji cilj misije imaju dopisivati se sa fanovima na Zemlji.
Volimo se brinuti o ženama, volimo ih tretirati sjajno, ali trenutno nemamo novca pa ih tretiramo kao smeće.

Izzy Stradlin
User avatar
Afro
Elite
Elite
 
Posts: 2675
Joined: 27.02.2005., 16:42
Location: Hynerian Empire
Gender: Male

Previous

Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron