Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

Postby Mandich » 22.01.2007., 07:14

Ruski teretnjak pristao uz ISS
Image
Ruski teretni svemirski brod bez ljudske posade pristao je rano u subotu uz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), objavio je u glasnogovornik ruske svemirske misije.

Brod Progres M-59 spojio se s ISS-om u 4.58 po srednjoeuropskom vremenu, rekao je Valerij Lindin.

U brodu su dvije i pol tone goriva, hrana i druge potrepštine. Opskrbni je brod uzletio u četvrtak iz ruskoga glavnog svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu.

Brodovi Progres bez posade i Sojuz s ljudskom posadom u posljednje su vrijeme glavni brodovi Međunarodne svemirske stanice u koju prevoze posade i teret, osobito u razdoblju kad američki svemirski shuttle ne vozi.

Trenutno su u ISS-u dvojica američkih astronauta i jedan Rus. Oni su nedavno odali počast Sergeju Koroljevu, pokretaču ruskog svemirskog programa.

I u Rusiji je obilježena stota godišnjica rođenja čovjeka koji je stajao iza projekata kao što su satelit Sputnjik i prvi čovjek u orbiti.


Net.hr
Image Image

o_O
Image
User avatar
Mandich
Veteran
Veteran
 
Posts: 5338
Joined: 27.02.2005., 23:25
Location: Area 51
Gender: Male

Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 15.05.2007., 21:56

Zamolila bih vas da sve vesti o ISS stavljate u ovaj topic.


Ruski teretnjak uspešno spojen sa MKS

Ruski teretni brod 'Progres', koji je s Bajkonura lansiran 12. maja, uspešno se spojio s Međunarodnom kosmičkom stanicom, na koju je dopremio više od 2,5 tona raznog tereta, saopštio je zvaničan predstavnik podmoskovskog Centra uprave leta, Valerij Lindin.

Teretnjak je na MKS dopremio prehrambene proizvode, vodu, gorivo i aparaturu, kao i porodične pošiljke Fjodoru Jurčihinu, Olegu Kotovu i Suniti Vilijams, koja je doletela na MKS još u decembru, prenela je agencija Itar Taš.

Psiholozi su kosmonautima poslali i nekoliko filmskih komedija, 'Solaris' Andreja Tarkovskog i nekoliko knjiga. Da bi bili u toku zemljaskih novosti o kosmosu, posadi je poslato nekoliko magazina 'Ruski kosmos' i 'Novosti kosmonautike'.

Isto tako porodice su kosmonautima obezebdile omiljene slatkiše i knjige.

Pored 'duhovne hrane', teretnjak je doneo posadi 4,5 kilograma paradajza i pola kila belog luka i sveže voće. Na MKS se ukupno nalazi 241 kilogram prehrambenih proizvoda.

Brod je dopremio i biološki materijal, puževe, za izvođenje eksperimenata.

Isto tako ruski teretnjak je dovezao na MKS modul za istraživanje substrata pomoću kojeg će početi novi rusko-američki eksperiment za istraživanje gasa i tečnosti u tlu. Rezultati istraživanja poslužiće za pravljenje oranžerija za buduće međuplanetarne brodove.

rts.co.yu
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Postby ST T'Pol » 17.05.2007., 00:37

Atlantis se priprema za kosmički let

Image

Američki kosmički brod 'Atlantis', čiji se lansiranje izvodi prvi put posle četiri godine, postavljen je danas na startnoj platformi na kosmodromu Kejp Kanaveral [Florida].

Kosmički brod koji se dva meseca nalazio na remontu zbog oštećenja od grada u martu, kako se očekuje, startovaće ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici [MKS] osmog juna, navela je agencija Itar tas.

Atlantis ima zadatak da na orbitalnu stanicu dostavi dva panela i solarne baterije kao i veću količinu aparatura neophodnih za izvođenje vanbrodskih aktivnosti posade. Posada šatla će u toku 11-dnevnog boravka u orbiti izvesti tri izlaska u otvoreni kosmos. Isto tako misija ima zadatak da s MKS iz dugoročne misije vrati astronauta Sunitu Vilijams.

Prvobitno je planirano da 'Atlantisom' leti šest astronauta. Međutim posadi se pridružio sedmi astronaut, Kejton Anderson koji će u sastavu posade MKS zameniti Sunitu Vilijams.

rts.co.yu
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Postby ST T'Pol » 06.06.2007., 00:01

Specijalni kosmički kostim

Kosmonauti Međunarodne kosmičke stanice izvode eksperiment u kome ispituju efekte specijalnog kostima koji stimuliše tonus mišića nogu i kičme i olakšava polugodišnji boravak u orbiti u bestežinskom stanju.

Fjodoru Jurčihinu i Olegu Kotovu ruski teretnjak je nedavno dopremio kostim koji pospešuje aktivnost mišićnih vlakana, što pomaže bržu adaptaciju po povratku na Zemlju posle dugog orbitalnog leta, rekao je naučni saradnik Instituta koji prati rad posade.
Stručnjaci ističu da se maksimalan efekat postiže kada se kostim koristi po šest časova.

Odelo je na orbitalnoj stanici 'Mir', koja je davno potopljena, već isprobao komandir stanice Genadij Padalka. 'Odelo je odlično, ništa ne radiš a mišići fukcionišu. Pet dana posle prizemljenja osećao sam se kao da uopšte nisam bio u kosmosu', izjavio je ruski kosmonaut.

Odelo će moći da pronađe svoju primenu i na Zemlji poslužiće za rehabilitaciju pacijenata koji su dugo bili vezani za krevet.
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Postby Coda » 09.06.2007., 10:38

U ranim jutarnjm satima, u 1:38 po našem vremenu je uspješno lansiran Atlantis. Sve je prošlo u najboljem redu. Odvajanja su se ostvarila prema planu, i kako stvari stoje nebi trebalo biti nikakvih oštećenja na samom Atlantisu. Sada slijedi provjera Atlantisovog termalnog štita, a nakon toga se planira spajanje na ISS. Jedna od zanimljivosti ove misije je i ta da će Atlantis na svome povratku na Zemlju povesti i Sunita Williams koja je više od šest mjeseci u svemiru.
Image Image
Image Image Image
User avatar
Coda
Editorial
Editorial
 
Posts: 2183
Joined: 19.07.2005., 21:02
Location: Osijek

Postby ST T'Pol » 10.06.2007., 01:50

Evo još malo o lansiranju Atlantisa i zadacima njegove posade...
Tokom 11 dana leta, astronauti će isporučiti dva nova 16–tonska segmenta za stanicu (Port 3/Port 4) i par novih solarnih panela, koji će davati energiju novoj laboratoriji. Po programu, imaće tri svemirska izlaska – u ponedeljak, sredu i petak – i za tih 6,5 sati planiraju da instaliraju novu opremu i zamene stare sloarne ćelije.

Astronaut Clayton Anderson će u nedelju konačno zameniti Sunitu Williams na mestu stalnog američkog člana svemirske stanice, a Williamsova će se šatlom vratiti na Zemlju. Ona je u orbiti bila poslednjih 6 meseci i time postigla američki rekord...
A predlažem da pročitate i ceo članak sa astronomija.co.yu klik
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 05.07.2007., 00:11

Astronauti popravili svemirsku postaju

Dovršeni su posljednji radovi na novoj solarnoj anteni na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) nakon što je kvar tijekom njene instalacije prošlog tjedna ugrozio misiju.

HOUSTON - Dvojica astronauta završila su u nedjelju posljednje radove na novoj solarnoj anteni na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u svom posljednjem izlasku u svemir prije dogovorenog povratka na 'šatl' Atlantis u utorak. U ponedjeljak bi trebali obaviti testiranja kako bi bili sigurni u ispravnost sustava za navođenje na svemirskoj postaji nakon kvara na računalu prošloga tjedna.

Tijekom šestipolsatne šetnje svemirom, astronauti s Atlantisa, Patrick Forrester i Steven Swanson, postavili su mehanizam za rotiranje za novom nizu solarnih panela koji će im omogućiti hvatanje maksimalne količine sunčevih zraka.

Krilni paneli, koji će dodatno elektricitetom napajati svemirsku postaju, instalirani su prošloga tjedna tijekom prvog izlaska u svemir.

Tijekom te instalacije pokvarilo se primarno računalo na postaji, te se pojavila opasnost da će poluzavršena postaja vrijedna 100 milijardi dolara morati biti privremeno napuštena.

Računalna kontrola usmjerava rakete koje pomažu da se postaja održava u pravilnom položaju. 'Šatl', koji se na taj svemirski kompleks spojio 10. lipnja, koristio je svoje rakete kako bi održavao položaj postaje dok su računala bila u kvaru.

Računala su popravljena tijekom vikenda i u ponedjeljak će biti testirana kako bi se vidjelo mogu li ponovno postaju održavati stabilnom.

"Uvjereni smo da će sve biti u redu, ali ćemo napraviti dodatni test kako bismo bili sigurni da je sve u pravilnoj konfiguraciji", izjavila je ravnateljica leta svemirske postaje Kelly Beck u svemirskom centru Johnson.

Atlantis ima dovoljno zaliha kako bi na postaji ostao do srijede, pojave li se bilo kakvi problemi, ali je planirano da napusti postaju u utorak te se u četvrtak vrati u svemirski centar Kennedy.

Vjeruje se da su kvar na računalu uzrokovali problemi s elektricitetom.

Planira se da na ISS kasnije budu upućeni europski modul i teretni brod koji imaju isti računalni sustav, a testiranja će pokazati koje promjene na njima treba napraviti prije lansiranja.

Američka svemirska agencija NASA vjeruje da bi ISS mogla dovršiti s najmanje još 12 letova 'šatlova' prije no što 'šatlovi' budu 'umirovljeni' 2010.

net.hr
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby talos » 09.07.2007., 14:44

NASA na ISS-u instalirala WC vrijedan 19 milijuna $, ali ne da Rusima da ga koriste

NASA će u Međunarodnu svemirsku stanicu ugraditi posebne toalete vrijedne 19 milijuna dolara. No, Rusi na svemirskoj stanici neće smjeti koristiti nove, već svoje stare toalete.

Naime, NASA je skupocjene toalete kupila od jedne ruske tvrtke koja proizvodi svemirske potrepštine, ali će nove odaje ipak koristiti samo američka polovica posade.

Visoka cijena ovog toaleta smatra se opravdanom zbog njegove sposobnosti recikliranja urina u - pitku vodu. Staromodni svemirski toaleti, inače, 'vodu puštaju' u svemir.

Ruski dio posade morat će se i dalje zadovoljiti običnim svemirskim toaletom, te svoje izlučevine slati da izgore u atmosferi.

(NaM)
Fortune Smiles Upon Your Effort.
Under my leadership you will be safe.
The voice of the people is the voice of God.
For the greater glory of God.
For Infinity
User avatar
talos
Editorial
Editorial
 
Posts: 6674
Joined: 21.03.2005., 22:45
Location: Križevci ˝hole˝
Gender: Male

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby Afro » 09.07.2007., 15:31

talos wrote:Visoka cijena ovog toaleta smatra se opravdanom zbog njegove sposobnosti recikliranja urina u - pitku vodu.
...
Ruski dio posade morat će se i dalje zadovoljiti običnim svemirskim toaletom, te svoje izlučevine slati da izgore u atmosferi.


Nešto mi govori da se Rusi baš i neće ljutiti što su ih Ameri zakinuli za kakanje na novim vecejima. :D

Inače, ISS je četvrta trajna ljudska postaja u svemiru; prethodili su joj sovjetski Saljut, američki Skylab, te sovjetski/ruski Mir, koji se smatra prvom pravo svemirskom postajom - Saljut i Skylab bili su eksperimentalnog karaktera. Kasnije je otkriveno da je Saljut imao i vojnu namjenu.
Volimo se brinuti o ženama, volimo ih tretirati sjajno, ali trenutno nemamo novca pa ih tretiramo kao smeće.

Izzy Stradlin
User avatar
Afro
Elite
Elite
 
Posts: 2675
Joined: 27.02.2005., 16:42
Location: Hynerian Empire
Gender: Male

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 23.07.2007., 23:27

Meteorit pogodio Međunarodnu stanicu

Pre mesec dana jedan je mini–meteorit načinio rupu kao od metka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), javile ruske novinske agencije. Srećom, niko od tri člana rusko–američke posade nije povređen, niti je načinjena neka ozbiljna šteta.

Kako je tada izjavio predstavnik Ruske svemirske agencije, Vladimir Solovjev, rupa na „Zaria“ modulu je uočena prilikom izlaska dvojice ruskih kosmonauta u kosmos. Načinjena fotografija je odmah bila poslata na Zemlju radi daljih analiza.

Ovo je bio prvi put da je takva rupa uočena u blizini prostorija za boravak posade na ISS, mada je nekoliko sličnih rupa već bilo otkrivano na velikim solarnim panelima koji se prostiru daleko od stanice.

Svemirski otpaci, bilo prirodni ili delovi raketa i satelita, predstavljaju ozbiljnu pretnju za ISS i njene stanovnike, tako da su tokom te šetnje astronauti instalirali nove dodatne štitove protiv ovakvih otpadaka...više na astronomija.co.yu
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 24.07.2007., 23:04

Bacite smeće u svemir

Članovi posade Međunarodne svemirske stanice spremaju se za svemirsku šetnju tijekom koje bi preko palube trebali izbaciti više od 730 kilograma zastarjele opreme, koja će sagorjeti u Zemljinoj atmosferi.

Zapovjednik svemirske stanice Fjodor Jurčikin i inženjer leta Clay Anderson obavit će svemirsku šetnju od 6 i pol sati, tijekom koje moraju napraviti mjesta i pripremiti opremu za dolazak novih istraživačkih modula, koje su sagradili Europljani i Japanci.

Njihov zadatak uključuje izbacivanje uređaja veličine hladnjaka punog amonijaka, koji je bio dio prvog sustava za hlađenje stanice. NASA je nadogradila napajanje stanice i sustave hlađenja i više joj ne treba spremnik od 635 kilograma.

NASA je najprije planirala spremnik s amonijakom vratiti na Zemlju space shuttleom. No, sa samo 14 preostalih letova prije umirovljenja flote kroz tri godine jednostavno nema mjesta za transport uređaja u teretnom prostoru letjelice.

Iako "agencija žali zbog stvaranja još svemirskog smeća", NASA je objavila da je izbacivanje spremnika u svemir najbolje rješenje.

"Dugo smo odgađali ovu odluku, ali je u ovom trenutku to jedino rješenje", rekao je zamjenik menadžera svemirskog programa Kirk Shireman.

Anderson će u svemir izbaciti i 96 kilograma teško postolje za kameru, koje trenutno zauzima prostor na skladišnoj platformi. NASA-u trenutno najviše brine da se izbačeni predmeti ne vrate natrag u orbitu stanice.

Raspad i sagorijevanje
Očekuje se da će izbačena oprema ostati u svemiru najmanje 300 dana prije nego je zahvate gornji dijelovi atmosfere i povuku prema Zemlji.

Očekuje se da će postolje kamere potpuno izgorjeti, ali bi komadi iz spremnika s amonijakom teški oko 17,5 kilograma mogli preživjeti ulazak u atmosferu i pasti na Zemlju.

NASA kaže da će većina ostataka najvjerojatnije pasti u ocean, ali da postoji vjerojatnost od 1 prema 5000 da udare u naseljena područja.

Radari će pratiti objekte sve do trenutka kad ne budu oko dva sata udaljeni od povratka u atmosferu. NASA će izdati upozorenje ako će ostaci predstavljati bilo kakvu opasnost.

Istovremeno su na Zemlji, u očekivanju planiranog polijetanja 7. kolovoza, astronauti shuttlea Endeavour obukli svoja jarko narančasta svemirska odijela i popeli se na palubu svemirskog broda.

NASA će o točnom vremenu polijetanja odlučiti kasnije ovaj tjedan.

Posada Endeavoura, u kojoj se nalazi i učiteljica-astronautkninja Barbara Morgan, na Međunarodnoj svemirskoj stanici planira ostati između 7 i 10 dana i za to će vrijeme instalirati novu potpornu gredu i zamijeniti upravljačke žiroskope.

net.hr
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 24.07.2007., 23:07

Orbita Međunarodne kosmičke stanice podignuta za 7.5 kilometara

Specijalisti ruskog Centra uprave leta podigli su orbitu Međunarodne kosmičke stanice u proseku za 7,5 kilometara, saopšteno je u Podmoskovlju. Korekcija orbite izvedena je iz dva razloga. Pre svega, bilo je neophodno udaljiti stanicu od krupnog otpada koji su tokom jučerašnjeg izlaska u otvoreni kosmos izbacili kosmonauti Fjodor Jurčihin i Klejton Anderson.

Pored toga, MKS je trebalo pripremiti za spajanje sa šatlom 'Indevor', planirano za 8. avgust, prenela je agencija Itar Tas.

Korekcija orbite izvedena je u automatskom režimu. Sada minimalna visina leta stanice iznosi 335, a maksimalna 362 kilometra. Orbitalni kompleks se svakog dana spusti od 150 do 200 metara.

Članovi posade Fjodor Jurčihin i Klejton Andreson su juče proveli u otvorenom kosmosu 7,5 časova.

rts.co.yu
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 07.08.2007., 23:27

Učiteljica opet u svemiru

Učiteljica koja je prije deset godina izašla iz nastave koju je voljela i otišla u astronaute poletjet će ovaj tjedan u space shuttleu Endeavour prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

NASA će lansirati Endeavour u srijedu, a predviđena je dostava potrepština i neki radovi na daljoj izgradnji stanice.

U teretnom je prostoru space shuttlea jedan kratki komad ISS-ove strukturne grede, zamjenski žiroskop koji će omogućiti ostanak u orbiti, platforma za skladištenje izvanbrodske opreme i teretni kontejner napunjen opremom za posadu koja boravi na stanici.

No, u središtu pažnje 119. leta američkih raketoplana bit će sitna 55-godišnja članica posade Barbara Morgan, učiteljica koja je predavala u školi u McCallu u saveznoj državi Idahu, a onda prije deset godina ušla u američki svemirski program.
Kompletan tekst sa slikama pogledajte na net.hr
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 10.08.2007., 00:36

Uspešno lansiran space shuttle Endeavour

Američki spejs šatl Endeavour lansiran je noćas sa Floride u svoju prvu misiju u poslednjih pet godina.

Šatl Endeavour, sa sedam članova posade, trebalo bi da stigne za dva dana do Međunarodne svemirske stanice, gde bi trebalo da dostavi i ugradi jedan noseći deo konstrukcije svemirske stanice, zameni jedan neispravan žiroskop i na stanicu preveze zalihe.

Predviđeno je da se američka letilica zadrži u svemiru ukupno 11 dana, a planirana su tri izlaska u kosmos.

Ovaj let je druga od ukupno četiri misije koje NASA planira za ovu godinu, u želji da završi konstrukciju Međunarodne svemirske stanice.

rts.co.yu
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Re: Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Postby ST T'Pol » 14.08.2007., 01:12

Stručnjaci NASA-e odlučuju o remontu Endeavoura

Zbog oštećenja na šatlu 'Endeavour', do kojeg je došlo 8. avgusta, prilikom poletanja na Međunarodnu kosmičku stanicu, a koje su kosmonauti otkrili laserom, moguće je da remont broda bude izveden u orbiti.

Oštećenje u dužini od devet cantimetara obuhvata dve termoizolacione pločice u dubini od 2,5 centimetra, što predstavlja opasnost za ostale komponente broda, izjavili su predstavnici američke svemirske agencije NASA.

U naredna dva dana, kada bude obavljena analiza oštećenja, ekspetri treba da odluče da li će astronauti izvesti remont termoizolacione ploče u orbiti. Potrebno je utvrditi da li oštećene površine mogu bez posledica da izdrži visoke temperature pri ulasku šatla u atmosferu.

Prilikom ulaska u gusti sloj atmosfere kada se omotač šatla ugreje do 2.300 stepeni Farenhajtovih oštećenje može da izazove havariju kao što se desilo šatlu 'Kolumbija' 2003. godine kada je brod eksplodirao i kada je poginula sedmočlana posada.

Prema oceni stručnjaka, oštećenje se nalazi u teško dostupnom mestu kosmičkog broda tako da će otklanjanja kvara pratiti teškoće i mogući rizik kojima su izloženi astronauti tokom popravke u otvorenom kosmosu.

rts.co.yu
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female

Next

Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron