NASA radi na svemirskim odijelima za Mars

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

NASA radi na svemirskim odijelima za Mars

Postby Afro » 25.03.2007., 13:43

U laboratorijima Johnson Space Centera, daleko od gužve i buke oko novog NASA-inog svemirskog broda, skupina inžinjera radi na podjednako važnom djeliću slagalice zvane Mars: svemirskim odijelima.

Samo je svemirsko odijelo napravilo veliki evolucijski iskorak u proteklih 40-ak godina. Prvo američko odijelo, korišteno prilikom Mercuryjevih misija, ličilo je na kolut aluminijske folije u usporedbi sa današnjim robusnim, 125 kg teškim odijelima koja se koriste za svemirske šetnje u okolici ISS-a. NASA-ini inžinjeri za novo odijelo pokušavaju pronaći kompromis između high-tech odijela i odijela koje bi bilo jednostavno za održavanje. U tome im značajno pomažu savjeti astronauta; Jeff Williams, bivši astronaut, u svemir je letio u američkoj, ali i u ruskoj opremi, koja je prilično jednostavnija.

Odijelo iz programa Mercury
Image

Iz njegova iskustva, američka su odijela ugodnija za dužu uporabu, no daleko su složenija za održavanje. S druge strane, ruska odijela se odbacuju nakon samo nekoliko korištenja i univerzalne su veličine, zbog čega je u njima teže raditi - nije jednako biti visok 185 cm ili 175 cm u takvome odijelu. Sada u NASA-i pokušavaju iznaći kompromis između američke operabilnosti i ruske jednostavnosti.

Odijela koja su trenutno u uporabi
Image

NASA je zadala cilj: imati odijelo teško cca 45 kg (dakle, upola lakše nego ono iz misija Apollo), što će se postići uporabom lakših materijala i elektronike. Time bi se značajno olakšalo kretanje astronautima, kako na ISS-u, tako i na Mjesecu i Marsu.

Kad inžinjeri konačno odrede kako će novo svemirsko odijelo izgledati, NASA će raspisati natječaj, vjerojatno unutar idućih godinu dana. Prvo bi se odijelo, ono testno, trebalo proizvesti do 2010., a u uporabu bi trebalo ući istovremeno sa Orionom, za kojeg je i namijenjeno.

spacedaily.com
Volimo se brinuti o ženama, volimo ih tretirati sjajno, ali trenutno nemamo novca pa ih tretiramo kao smeće.

Izzy Stradlin
User avatar
Afro
Elite
Elite
 
Posts: 2675
Joined: 27.02.2005., 16:42
Location: Hynerian Empire
Gender: Male

Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron