Tamna je energija ustvari vakuum?

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

Tamna je energija ustvari vakuum?

Postby Afro » 04.02.2007., 22:11

Istraživači sa kopenhagenškog sveučilišta Dark Cosmology Centre pri institutu Niels Bohr doveli su nas na korak bliže razumijevanju od čega je izgrađen naš svemir. U sklopu međunarodnog projekta ESSENCE u kojem sudjeluje 38 vrhunskih znanstvenika sa četiri kontinenta promatrali su udaljene supernove, od kojih neke emitiraju svjetlost sa udaljenosti od 6-7 milijardi svjetlosnih godina. Pomoću nekih od najsnažnijih teleskopa na svijetu (VLT, Magellan, Keck i Gemini) prikupili su podatke pomoću kojih će istražiti povijest širenja svemira, čime će pokušati odgonetnuti što uzrokuje tajanstveno ubrzanje širenja svemira.

Ostaci supernove 1987A
Image

Krajem prošlog stoljeća astronomi su došli do senzacionalnog otkrića: svemir ne usporava svoje širenje kako su pretpostavljale sve valjane teorije o gravitaciji, nego se naprotiv širi sve brže. Niti jedna teorija konvencionalne fizike nije mogla objasniti ovu pojavu. To znači da je svemir ili građen od 70% "tamne energije" (teoretski pojam; tvar koja ima svojstva antigravitacije), ili su naše dosadašnje teorije o gravitaciji netočne.

Prije nekoliko dana znanstvenici iz ESSENCE-a objavili su ukupno tri rada vezanih uz tematiku; u prva dva su detaljno objasnili način na koji su promatrali supernove i kako su došli do svojih zaključaka o širenju svemira. U trećem su se kritički osvrnuli na mnogobrojne nove teorije o širenju svemira koje su nastale nakon saznanja o ubrzanoj ekspanziji kozmosa s kraja '90-ih. Zaključili su da je, unatoč sve sofisticiranijim metodama izrade kozmičkih modela tijekom zadnjih nekoliko desetljeća, još uvijek najbolji onaj Alberta Einsteina iz 1917. Iako je i sam Einstein svojevremeno opovrgao svoje zaključke jer se u to doba smatralo da je svemir statičan, čini se da je genijalni Einstein ipak bio u pravu.

Ni dan-danas se ne može bez njega
Image

Primarni cilj ovog projekta koji traje već pune četiri godine jest izmjeriti udio "tamne energije" koja je uzročnik širenja svemira, i to do manje od 10% pogreške. Time će se ujedno provjeriti treba li mijenjati trenutne teorije o gravitaciji, iako se one trenutačno čine točnima - ubrzano širenje svemira može se objasniti Einsteinovom kozmološkom konstantom (kozmološka konstanta je, pojednostavljeno rečeno, energija vakuuma, praznog prostora). Energija vakuuma je ta koja najvjerojatnije uzrok širenju svemira, tako da se i cjelokupna povijest širenja svemira može objasniti jednostavnim dodavanjem te konstante u normalnu teoriju gravitacije.

University of Copenhagen
spacedaily.com
Volimo se brinuti o ženama, volimo ih tretirati sjajno, ali trenutno nemamo novca pa ih tretiramo kao smeće.

Izzy Stradlin
User avatar
Afro
Elite
Elite
 
Posts: 2675
Joined: 27.02.2005., 16:42
Location: Hynerian Empire
Gender: Male

Postby The Boz » 04.02.2007., 22:50

I don't buy it.
MAKE LOVE, NOT SPAM!
User avatar
The Boz
Well Known
Well Known
 
Posts: 658
Joined: 08.12.2006., 23:23
Location: Underdark Cavern of Zagreb
Gender: Male

Postby TerNek » 05.02.2007., 00:34

Energija vakuuma? Pa sam naziv dolazi od latinske riječi vacuus što znači prazan. Dakle vakuum bi trebao biti dio svemirskog prostora koji je prazan, znači gdje nema zraka, čestica, energije, ničega. Iako je tzv. "savršeni vakuum", znači potpuno prazan prostor u svemiru gotovo nemoguće naći (jer je teško zamisliti da u dijelu svemira nema ali baš ničega), vakuumom se smatra prostor koji je po svojim karakteristikama najsličniji tome, tako da se ni meni ne čini logična priča o nekoj energiji vakuuma (po mom laičkom razmišljanju jer nisam nikakav stručnjak za takve stvari).
Jem'Hadar guard (in internment camp, after finding tool for removing wall plates, asks Bashir): You! What is this!?
Bashir: I don't know. Either it's a self-sealing stem bolt or reversed ratchetting router.
User avatar
TerNek
Professional
Professional
 
Posts: 580
Joined: 28.12.2006., 13:38
Location: Cardassia Prime
Gender: Male

Postby The Boz » 05.02.2007., 01:02

Imam osječaj da su laici upropastili tekst u prevođenju još jednom, i poistovijetili energiju vakuuma s energijom nulte točke. Istina, Zero Point Energy se kadkad spominje i pod nazivom Vacuum Energy. To nije vakuum kakvog ga većina nas shvaća.
MAKE LOVE, NOT SPAM!
User avatar
The Boz
Well Known
Well Known
 
Posts: 658
Joined: 08.12.2006., 23:23
Location: Underdark Cavern of Zagreb
Gender: Male

Postby TerNek » 05.02.2007., 12:30

Sve je moguće skemijati i upropastiti tumačenjem definicijama kako kome paše. Evo sa Wikipedie definicije vakuuma i energije nulte točke gdje se vidi kako se one različito tumače u različitim znanostima.
Vakuum
Energija nulte točke
Jem'Hadar guard (in internment camp, after finding tool for removing wall plates, asks Bashir): You! What is this!?
Bashir: I don't know. Either it's a self-sealing stem bolt or reversed ratchetting router.
User avatar
TerNek
Professional
Professional
 
Posts: 580
Joined: 28.12.2006., 13:38
Location: Cardassia Prime
Gender: Male

Postby Dario » 05.02.2007., 13:19

Dobro ali ovdje se radi da vakuum ima svojstvo suprotno od gravitacijskog a to je odbijanje, pa ako postoji materija ona se privlači, a ako između nje nema nićega ona će se međusobno odbijati tj udaljavati. Tak sam ja bar to skužio, iako je to samo pretpostavka. No ako je to točno onda bi to bilo veliko revolucionarno otkriće jer vakuum dobiva još jedno neobično svojstvo za njega :)

A što se tiće pravog vakuuma mislim da on ne može postojati jer se gravitacijska i električna sile prostiru beskonačno daleko pa čak i da nema nićega u nekom dijelu svemira uvijek postoji barem gravitacijsko ili električno polje i neka vrsta napetosti.
Chakotay: "A man can own only courage and loyalty in his heart!"

ImageImageImage
User avatar
Dario
Editorial
Editorial
 
Posts: 1100
Joined: 28.02.2005., 19:20
Location: Zagreb
Gender: Male

Postby Afro » 05.02.2007., 19:32

The Boz wrote:Imam osječaj da su laici upropastili tekst u prevođenju još jednom


Tekst sam preveo ja.

A) Laik sam. Ali me materija zanima, pa tu i tamo nešto prevedem ako mi se učini zanimljivim. Evo, pošto vidim da si prilično mudar momak, pozivam te da ubuduće ti prenosiš takve vijesti.

B) Evo direktan link na tekst, pa ga ti prevedi: Dark Energy May Be Vacuum.

C) Prvo se raspitaj tko je preveo, pa onda kreni izbijat živce ljudima... ;)
Volimo se brinuti o ženama, volimo ih tretirati sjajno, ali trenutno nemamo novca pa ih tretiramo kao smeće.

Izzy Stradlin
User avatar
Afro
Elite
Elite
 
Posts: 2675
Joined: 27.02.2005., 16:42
Location: Hynerian Empire
Gender: Male

Postby Rygel » 05.02.2007., 20:04

Africa wrote:
The Boz wrote:Imam osječaj da su laici upropastili tekst u prevođenju još jednom


Tekst sam preveo ja.

A) Laik sam. Ali me materija zanima, pa tu i tamo nešto prevedem ako mi se učini zanimljivim. Evo, pošto vidim da si prilično mudar momak, pozivam te da ubuduće ti prenosiš takve vijesti.

B) Evo direktan link na tekst, pa ga ti prevedi: Dark Energy May Be Vacuum.

C) Prvo se raspitaj tko je preveo, pa onda kreni izbijat živce ljudima... ;)



afro loše loše :D :D :D


hehe

ma super je prevedeno, kao i svi tvoji članci... nek neko napravi bolje...
Image Image Image
Image
User avatar
Rygel
Editorial
Editorial
 
Posts: 4578
Joined: 07.07.2005., 22:41
Location: Rijeka
Gender: Male

Postby The Boz » 05.02.2007., 23:30

Evo, sad sam pročito cijeli članak(sljedeči put linkaj članak, ne site). Dobro si preveo taj dio koji jesi, ali u drugim dijelovima ima stvari koje objasne o čemu se priča.
Dakle, naziv "energija vakuuma" može biti zbunjujuči. To nije neka posebna energija koju nalazimo samo u vakuumu, nego je to energija koja postoji čak i u vakuumu. Primjetite riječ čak. Ovisno o teoriji koju se gleda(Unified Field, Quantum Field, Theory of Everything, Gauge teorije itd), sastoji se od različitih stvari(stvari je najtočnije, jer to nisu elementi, a u nekim slučajevima ni čestice), od raznih luxona(interakcije fotona s tardyonskim česticama(takozvanim stvarnim, masenim česticama)), preko rezultacijske energije interaktirajučih neutrina do misterioznih gravitona. Ta energija je u gotovo svakoj teoriji svuda oko nas i u nama(pogotovo u Quantum Field teoriji, sa gluonima kao (sub)subatomskim poveznicama subatomskih čestica), a u vakuumu se očituju najjasnije, jer sve druge tvari, čestice i sile ne postoje. Naziv teksta(Dark Energy May Be Vacuum) je krivi prijevod. Africa, ja kad kažem krivi prijevod, ja ne mislim samo s engleskog na hrvatski u tom smislu, nego i na prijevod s znanstvenog govora na laički. I znao ja ili ne tko je nešt učinio, ako je to učinio loše, ja t ne tajim.
Tamna energija nije vakuum. Tamna energija je otprilike 74% svemira(ostalo su tvar 4% i vakuum 22%, po nekim procijenama), i o njoj znamo začuđujuče malo. Osim u naslovu, u samom tekstu se nigdje ne spominje veza tamne energije i vakuuma, nego veza tamne energije i energije vakuuma, kako i treba biti. Oni nisu poistoviječeni, i nebi trebali biti. Sve što tekst zaprav govori je da su došli do nekih otkriča, i kako se to odnosi na povijest. Krivi prijevod.
MAKE LOVE, NOT SPAM!
User avatar
The Boz
Well Known
Well Known
 
Posts: 658
Joined: 08.12.2006., 23:23
Location: Underdark Cavern of Zagreb
Gender: Male

Postby Afro » 06.02.2007., 22:19

Rygel wrote:ma super je prevedeno, kao i svi tvoji članci... nek neko napravi bolje...


Kao, pročitao si oriđiđi tekst i usporedio? :I :)


The Boz wrote:sljedeči put linkaj članak, ne site


Sorry, politika je da se stavi samo link na stranicu odakle je prenesena vijest.

The Boz wrote:Dobro si preveo taj dio koji jesi, ali u drugim dijelovima ima stvari koje objasne o čemu se priča.


Poanta je u tome da gledam skratiti vijesti koje prevodim. Zašto? Mislim da je to svima jasno... Nitko neće čitati xxl vijest kad osvane ovdje. Možda ti ili ja, no jako dobro znam da 99% forumaša samo klikne na "back" čim ugleda nešto veće od 5 redaka teksta. To je razlog eventualnoj manjkavosti teksta. A glede stručno/laičkog prevođenja - tu se slažem, više-manje sam laik. E zato ako već znaš o čemu je riječ, gledaj ispraviti netočnu izjavu bez maltene pa uvredljive izjave... Argumentirano, jelte.
Volimo se brinuti o ženama, volimo ih tretirati sjajno, ali trenutno nemamo novca pa ih tretiramo kao smeće.

Izzy Stradlin
User avatar
Afro
Elite
Elite
 
Posts: 2675
Joined: 27.02.2005., 16:42
Location: Hynerian Empire
Gender: Male

Postby The Boz » 07.02.2007., 00:01

Moje isprike ako sam te uvrijedio, nisi bio meta :p
I dobro znam kako ljudi nevole čitat kobase i vreče teksta. Nekoliko puta su mi se ljudi na ovom forumu bunili da sam u sasvim normalne postove stavio pre malo entera, previše teksta itd...
MAKE LOVE, NOT SPAM!
User avatar
The Boz
Well Known
Well Known
 
Posts: 658
Joined: 08.12.2006., 23:23
Location: Underdark Cavern of Zagreb
Gender: Male

Re: Snimljeno "ponašanje" kosmičke tamne materije

Postby ST T'Pol » 28.08.2008., 23:53

Snimljeno "ponašanje" kosmičke tamne materije

Astronomi su uspeli da snime jak sudar grupa galaksija i nadaju se da će to moći da utiče na bolje shvatanje kosmičkih "nevidljivih" tamnih materija.

Image
Kompjuterski generisana slika tamne materije

Koristeći opremu opservatorije "Čandra Eks-rej" (Chandra X-ray) NASA-e i specijalni svemirski teleskop Habl, proučavali su grupu, to jest klaster galaksija MACSJ0025.4-1222.

Astronomi su videli jasno odvajanje tamne materije od uobičajene, što može dati neke odgovore oko dileme da li tamna materija reaguje i bez uticaja gravitacionih sila.

"Tamne materije u univerzumu ima pet puta više nego 'obične' materije," izjavila je Marusa Bradač sa Univerziteta Santa Barbare u Kaliforniji, koja je bila na čelu naučnog tima.

"Tokom studije je potvrđeno da se radi o potpuno drugačijoj vrsti materije, koja nije ni nalik materiji od koje smo mi sačinjeni. Bili smo u mogućnosti da je proučavamo tokom snažne kolizije dva klastera galaksija," istakla je Bradačeva.

Koristeći optičke slike koje je zabeležio Habl, stručni tim došao je do zaključka o distribuciji ukupne mase tamne i regularne materije u klasteru pomoću tehnike gravitacionog uvećavanja.

Taj metod koristi distorziju koju masa izaziva kada svetlost prolazi pored drugog objekta između posmatrača i objekta posmatranja. Tamna materija se ne može direktno videti, ali ima masu, te i gravitacionu silu.

Snimci napravljeni u opservatoriji "Čandra Eks-rej," pokazuju mnogo jasnije gde se nalazila "obična" materija u obliku toplog gasa.

Tokom sudara dva klastera, a zatim i pripajanja, brzinom od više miliona kilometara na čas, vreli gasovi klastera su se sudarili i usporili, ali tamna materija nije.

Istraživači studijom pručavaju u stvari prošlost jer su galaksije MACSJ0025 od nas udaljene 5,7 milijardi svetlosnih godina, a svetlosna godina je put koji svetlost pređe tokom jedne godine, preciznije 9,6 triliona kilometara.

rts.co.yu
"I understand your concerns... request denied." - Data
Vox Populi mail kontakt voxpopuli@sfcentar.com
User avatar
ST T'Pol
Elite
Elite
 
Posts: 2291
Joined: 17.09.2005., 00:15
Location: Beograd
Gender: Female


Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron