GMO kulture i proizvodi

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

Re: GMO kulture i proizvodi

Postby Ranko » 23.04.2008., 23:07

Danas je izasao jedan odlican clanak u Novom listu, prenosim ga ovdje u cijelosti jer sutra vise nece biti citljiv bez pretplate.

»TIHI TSUNAMI« ZAPLJUSNUO JE SVJETSKO TRŽIŠTE PREHRAMBENIH PROIZVODA – U 12 MJESECI CIJENE HRANE SKOČILE SU ZA 60 POSTO

Zdrava hrana bit će luksuz

Katastrofična predviđanja Rimskog kluba iz zlatne 1972. naveliko se ostvaruju: svijet se sudara s granicama rasta, trpi nezaustavljivi naftni i prehrambeni šok, i stoji pred rizikom brojnih kaotičnih ratova za vodu, hranu, energiju i prostor

Piše Ivo JAKOVLJEVIĆ

Nema više dvojbi ni kod najupućenijih (pri UN-ovu Svjetskom programu za hranu): razdoblje jeftine hrane je zauvijek prošlo, zato što se s pomakom od 36 godina obistinjuju, tada katastrofična i za mnoge znanstvenike i političare pretjerano crna, predviđanja Rimskog kluba u izvješću pod slavnim naslovom »Granice rasta«.
Prije točno 40 godina osnovan je Rimski klub, kao neovisna skupina znanstvenika, koji su se suočili s tada gorućim razvojnim izazovima, ali na globalnoj razini. Stoga su svom prvom izvještaju, koji je 1972. priredio D. Meadows sa američkog MIT-a (Massachusetts Institute of Tehnology), upozorili vodeće svjetske političare da ubrzana industrijalizacija, nekontrolirani rast broja stanovnika, široko rasprostranjena pothranjenost te iskorištavanje neobnovljivih izvora sa zagađivanjem okoliša, vode svjetsko gospodarstvo prema samorazaranju i katastrofičnim ratovima za hranu, energiju, prostor i vodu.

Prehrambeni je šok opasniji od naftnog

Najnoviji snažni čimbenici znatnijeg rasta potražnje za hranom u svijetu (o čemu Rimski klub prije 40 godina nije mogao ni sanjati) su potrošači iz Kine i Indije, danas najdinamičnijih gospodarstava, s dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta BDP-a, u kojima sve veći broj stanovnika ima sve više prihode i želi trošiti sve više hrane. No, to dodatno potvrđuje ispravnost zaključka »Granica rasta«, koji je u sažetku glasio: ukoliko se nastave sadašnji ključni trendovi (industrijalizacija, rast stanovništva, glad u svijetu, iscrpljivanje prirodnih izvora, degradacija okoliša), za manje od sto godina će to rezultirati velikim padom industrijske proizvodnje, strašnim ratovima i migracijama te skraćivanjem životnoga vijeka i znatnim smanjenjem broja stanovnika!

Prema najnovijim podacima UN-a i Svjetske banke, cijene hrane u svijetu su se u zadnje tri godine gotovo udvostručile, zbog toga što su se u istom razdoblju udvostručile cijene nafte, zbog toga što je Amerika počela naveliko proizvoditi bioenergetsko gorivo iz žitarica, zbog toga što se i dalje svjetsko stanovništvo povećava brže od rasta svjetskog proizvoda, pa brže i od povećanja proizvodnje hrane. Samo unazad 12 mjeseci cijene hrane su se na svjetskom tržištu povećale 60 posto (mjerene u dolarima), iako je svjetska inflacija (dakle, rast cijena sveukupne robe i usluga, a ne samo hrane) povećana za manje od devet posto.
Taj prehrambeni šok, koji je zapljusnuo svjetsko gospodarstvo u sjeni, medijski naglašenije praćenog, četvrtog naftnog šoka, analitičari londonskog »Economista« uspoređuju s tihim tsunamijem, ali zaključuju i oni: vrijeme jeftine hrane je prošlo. I to nakon što su unazad 30 godina u najrazvijenijim zemljama (u Sjevernoj Americi i u Europskoj uniji) obiteljski izdaci za hranu u ukupnim obiteljskim izdacima smanjeni s udjela od 30 na manje od deset posto.

Iz najnovijih trendova slijedi i prognoza, prema kojoj je vrlo vjerojatno, da će se već do 2012. godine cijene kvalitetne i zdrave hrane – udvostručiti, dok će u njihovoj sjeni bujati ponuda drugorazredne, škrat i GMO-hrane po nižim cijenama (dostupnim većini osiromašene i egzistencijalno ugrožene, a manje vrijedne svjetske populacije).

U igri je šire prestrukturiranje ključnih cijena: hrana, energija, nekretnine i komunalije postaju sve skuplje, dok informacije, usluge u kulturi i roba široke, globalizirane potrošnje postaju sve jeftinije.

Ekstradobit i život uz dva dolara na dan

To prestrukturiranje, poput četvoro jahača Apokalipse, siromašnijima donose ratove, glad, bolesti i smrt, a bogatijima ekstraprofite, izobilje, raspojasanost i novo nebo.
Poput vodećih naftnih multinacionalki, koje na sve skupljoj nafti ubiru rekordne zarade, na račun sve skuplje hrane profitiraju prehrambeni giganti, poput Nestlea, Unilevera i Danonea. Istodobno, profitiraju i vodeći maloprodajni i prehrambeni lanci, od Wal-Marta do McDonald'sa, koji pauperiziranim donjim potrošačkim slojevima nude sve jeftinije pakete trećerazredne hrane, uključujući i jelovnike za jedan dolar (u kojima su sve kvalitetnije komponente svedene na minimum ili zamijenjene kemijom natopljenim surogatima). Ispod crte siromaštva, s manje od dva dolara prihoda na dan, danas u svijetu preživljava blizu 1,5 milijarda stanovništva. Procjene UN-ovih stručnjaka su, da će povećanje cijena hrane još za 20-ak posto ove godine proizvesti najmanje 200 milijuna dodatno osiromašenih građana svijeta.

(okvir)
Hrvatska: uvozeći hranu, uvozi i prehrambeni šok

U Hrvatskoj je unazad godinu dana hrana poskupjela oko 14 posto, dok je opća stopa inflacije samo šest posto. No, novi zamah cijena hrane u Hrvatskoj tek predstoji, pa će se tijekom 2008., prema dosad najavljenim poskupljenjima ključnih prehrambenih proizvoda, kupovna moć plaća i mirovina smanjiti najmanje deset posto! Kao neto-uvoznik hrane, Hrvatska će usput plaćati sve veću cijenu tog prehrambenog šoka, iako posjeduje milijun hektara neobrađena zemljišta i gotovo pola milijuna podzaposlenog ruralnog stanovništva.

KLJUČNA POSKUPLJENJA I POJEFTINJENJA U PRVIH SEDAM GODINA 21. STOLJEĆA

Poskupljenja Pojeftinjenja
Hrana + 120 % Informacije – 30 %
Nafta + 400 % Kultura – 30 %
Nekretnine + 250 % Robe š. potr. – 15 %

Zbirni izračun prema podacima UN-a, OPEC-a, Državnog zavoda za statistiku i Economista
Image Image Image

"Better dead than smeg!" - Arnold Judas Rimmer
User avatar
Ranko
Admin
Admin
 
Posts: 2370
Joined: 27.02.2005., 23:14
Location: Rijeka
Gender: Male

Re: GMO kulture i proizvodi

Postby legs » 25.04.2008., 17:53

Čuj sve bi se moglo riješiti samo da se može. Kada jedan Las Vegas troši milijarde kubika vode na dan i to bez veze dok u isto vrijeme vapi pustinja koja bi se mogla navodnjavati. Ili zašto polovica znanstvenika u svijetu radi za vojsku, a ostala polovica za privatne sektore kojima nije u cilju blagodat već zarada. Zašto se na ratnim podmornicama može proizvoditi pitka voda od mora dok ljudi žeđaju itd.

Dokle god se trilijuni dolara troše na rat i ubijanja sigurno da neće biti dobro. A što se tiće nafte, ona poskupljuje uglavnom da bi se bolje zarađivalo, a ne jer je nestašica. A i same vrijednosti društva su iskrivljene: stalno nam poručuju da je najvažnije biti slavniji, bogatiji i važniji od drugih.
User avatar
legs
Elite
Elite
 
Posts: 1039
Joined: 15.09.2005., 08:46
Location: Bruges
Gender: Male

Re: GMO kulture i proizvodi

Postby Mr.bobo » 30.04.2008., 14:33

...mudro zborite... :ave:

...no koliko će sve to daleko ići... ?
...koji je krajnji cilj svega toga?

...trenutno se osjećam sretnim što živim tmao gdje živim , gdje imam vrt, i mogu uzgajati svoje voće , povrće i ostalu hranu, i da znam što jedem...

...no malo je onih koji imaju tu mogučnost...
Image
User avatar
Mr.bobo
Veteran
Veteran
 
Posts: 3212
Joined: 15.11.2006., 18:39
Location: Varaždin
Gender: Male

Previous

Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron