Mars - novosti

Najnovije i najzanimljivije teme iz znanosti i astronomije pronađite na Svemir.org.

Moderators: Dario, Afro, ST T'Pol

Mars - novosti

Postby Mandich » 08.01.2007., 19:04

Ok, ovdje cemo postati novosti vezane za planet Mars i za sva istrazivanja koja se vrse na tom planetu,...

Spirit bježi pred olujom

Image

Projektirani tako da izdrže najmanje 90 dana na površini Marsa, NASA- ini roveri su se u četvrtu godinu izuzetno uspješne misije zakotrljali s nadograđenim softverom i beskrajnim izazovima.

Ubrzo nakon prvih koraka koji su uslijedili nakon zimskog sna, rover Spirit morao se opet skloniti u zavjetrinu kako bi skupio snagu za preživljavanje velike pješčane oluje.

NASA-in Spirit treći je rođendan proslavio skrivajući se od pješčane oluje koja je zahvatila površinu Marsa.

Rover se padobranom spustio u krater Gusev 3. siječnja 2004. Njegov blizanac Opportunity spustio se na drugoj strani Crvenog planeta 21 dan kasnije.

Početkom godine Spiritovi instrumenti detektirali su promjene koje su nagovijestile veliku oluju na južnom dijelu planeta koja je fine čestice prašine podigla visoko u Marsovu atmosferu.

Zbog toga jer oluja sprečava Sunčevu svjetlost da stigne do površine planeta, ona je opasna za rovere, koji struju dobivaju iz solarnih panela.

Zato su kontrolori sa Zemlje zaustavili znanstvena mjerenja stijene nazvane Esperanza i zakotrljali rover na obronak s kojeg njegovi solarni paneli mogu hvatati maksimalnu količinu Sunčeve svjetlosti.

"Morali smo brzo napustiti Esperanzu", kaže Ray Arvidson, zamjenik voditelja istraživanja znanstvenih instrumenta rovera.


Korak po korak
U jednom trenutku njegovi su solarni paneli mogli stvarati samo 267 vat-sati dnevno.

Vodeći istraživač za rovere, Steve Squyres sa Sveučilišta Cornell, kaže da bi se kontrolori morali zabrinuti za sigurnost rovera padne li mu snaga ispod 250 vat-sati na dan.

"267 je preblizu granice zabrinutosti", rekao je Arvidson. "Zato smo se morali pomaknuti na drugu stranu."

Micanje na drugi obronak povećalo je energiju rovera za oko 30 vat-sati – što je bio ključni poticaj, s obzirom da je Sunce, iz Spiritove perspektive, još uvijek nisko na Marsovom horizontu.

Za usporedbu, rover Opportunity u području Meridiani Planum, na drugoj strani planeta, trenutno proizvodi oko 600 vat-sati po Marsovom danu.

Image
Spirit je prije pješčane oluje uspio snimiti krupne planove spužvolike stijene nazvane Esperanza

Sada se Spirit prebacuje na drugačiji operativni model: kako bi se osigurala njegova sigurnost, rover će se iz jednog područja na drugo prebacivati isključivo po sjevernim obroncima.

Jednom kad se poprave vremenski uvjeti, Spirit će najprije proučiti još jednu bazaltnu stijenu nalik Esperanzi.

Te stijene imaju velike rupe koje su nastale zbog nakupljenih plinova u tekućoj lavi i zato imaju karakterističnu, spužvoliku strukturu. Esperanza je bila prva takva stijena proučena na Marsu.

Novi softver
Rover Spirit, trenutno oslabljen niskim Suncem, posljednjih je devet mjeseci proveo u istom području Low Ridge Haven. Pokrenuo se prije tri tjedna, a onda je odjednom morao potražiti zaklon.

Spirit ima i problema s prednjim kotačem koji se prestao okretati.

Roveri su projektirani da traju 90 dana. S istekom treće godine koju su proveli na Crvenom planetu, dočekali su i nadogradnju softvera što će im omogućiti da rade malo neovisnije od zemaljske kontrole.

Novi softver će im omogućiti da prave bolje karte krajolika što će im pomoći da se lakše kreću područjem bez velikih prepreka. Također bi morali moći pratiti ciljeve i vizualno, prepoznajući da se radi o istom objektu čak i ako ga se gleda iz različitih kutova.

Moći će identificirati i pijavice prašine i oblake, tako da kontrolori na Zemlji neće morati prolaziti kroz sve slike kako bi uočili te pojave.

Zbog ograničene energije Spirit još nije imao priliku za testiranje većine novog softvera, no već je bio u stanju samostalno otkriti oblake s vodenim ledom na visini između 10 i 15 kilometara.


izvor: http://www.net.hr
Image Image

o_O
Image
User avatar
Mandich
Veteran
Veteran
 
Posts: 5338
Joined: 27.02.2005., 23:25
Location: Area 51
Gender: Male

Postby Mr.bobo » 09.01.2007., 12:45

...super su mi ti robotiči koji zuje gore... i otkrvaju tajne crvenog planeta...
... kad su ih poslali gore s nestrpljenjem sam čitao članke u novinama i na netu , šta je novog, kaj su našli, su čitavi itd...
...dobra tema...
Image
User avatar
Mr.bobo
Veteran
Veteran
 
Posts: 3214
Joined: 15.11.2006., 18:39
Location: Varaždin
Gender: Male

Postby Reela » 09.01.2007., 12:58

Scientist: NASA found life on Mars - and killed it

Two NASA space probes that visited Mars 30 years ago may have found alien microbes on the Red Planet and inadvertently killed them, a scientist is theorizing. The Viking space probes of 1976-77 were looking for the wrong kind of life, so they didn't recognize it, a geology professor at Washington State University said. Dirk Schulze-Makuch presented his theory in a paper delivered at a meeting of the American Astronomical Society in Seattle, Washington. The paper was released Sunday.

cijela priča na: http://edition.cnn.com/2007/TECH/01/07/ ... index.html
Image
User avatar
Reela
Well Known
Well Known
 
Posts: 679
Joined: 30.08.2005., 13:21
Location: Second star to the right...

Postby Anuna » 09.01.2007., 13:12

O Bože!!! Nekad mi se čini da je stavrno bolje da ne čačkamo u stvai o kojima niš ne znamo, ali kako bi onda išta naučili?
Image
User avatar
Anuna
Master
Master
 
Posts: 2456
Joined: 28.10.2006., 18:15
Location: Abydos

Postby Mr.bobo » 09.01.2007., 14:17

Anuna wrote:O Bože!!! Nekad mi se čini da je stavrno bolje da ne čačkamo u stvai o kojima niš ne znamo, ali kako bi onda išta naučili?


...ovo mi zvuči ko citat iz Enta između Sovola i Archera...
Image
User avatar
Mr.bobo
Veteran
Veteran
 
Posts: 3214
Joined: 15.11.2006., 18:39
Location: Varaždin
Gender: Male

Postby Mandich » 01.02.2007., 14:12

NA MARSU MORA BITI VODE

Image
Mars je nekoć imao vode za čitav ocean, no gdje je nestala? Nove studije pokazuju da u svemir odlazi samo mala količina vode, tako da bi je ispod površine još uvijek moglo biti u izobilju.

Isušena riječna korita i drugi dokazi ukazuju da je Mars nekoć imao dovoljno vode za globalni ocean dublji od 600 metara, a debela atmosfera od ugljičnog dioksida držala je planet dovoljno toplim da bi voda bila u tekućem stanju.

No, Crveni planet je sada vrlo suh, a njegova je atmosfera značajno stanjena.

Neki su znanstvenici teoretizirali o mogućnosti da je Mars izgubio vodu i CO2 u svemir jer je solarni vjetar ogolio molekule iz gornjih slojeva atmosfere. Mjerenja ruske sonde Phobos-2 iz 1989. godine pokazala su da je taj gubitak morao biti vrlo brz.

Sada je Mars Express Europske svemirske agencije otkrio da je gubitak ipak bio puno sporiji.

Stas Barabash iz švedskog Instituta za fiziku svemira iz Kiruna vodio je tim koji je analizirao podatke s instrumenta ASPERA-3 (Analyzer of Space Plasmas and Energetic Atoms), koji se nalazi na Mars Expressu.

Rezultati su pokazali da čitav planet u svemiru gubi samo oko 20 grama po sekundi kisika i CO2, što je samo 1% od količine koju je izmjerila ruska sonda.

Ukoliko je ta količina stalna u čitavoj povijesti Marsa, ona bi mogla biti odgovorna za gubitak tek nekoliko centimetara vode i tisućinku ugljičnog dioksida.

Velike količine
"Ili su voda i ugljični dioksid nestali uslijed za sada nepoznatih procesa ili su još uvijek tamo, vjerojatno ispod površine", rekao je Barabash. "Govorim o ogromnim količinama vode i da biste je spremili negdje trebate imati zaista veliki spremnik."

Barabash nije siguran kako bi trebao izgledati taj ili ti rezervoari, ali ukazuje na otkriće NASA-inog sada izgubljenog Mars Global Surveyora.

Njegovi podaci pružili su dokaz da se nedavno voda, koja je najvjerojatnije došla ispod površine, u velikim mlazovima slijevala niz Marsove obronke.

"Zato postoje neke vjerojatnosti da tamo još uvijek ima tekuće vode", rekao je.

"Ako tamo ima vode, mislim da će to ideje o ljudskim misijama na Mars podići na potpuno drugačiju razinu", kaže Barabash. "Voda nije nužna samo astronautima, nego je i potencijalno gorivo."

Naime, iz te se vode mogu dobivati vodik i kisik za raketno gorivo.

Olujno vrijeme
No, znanstvenici kažu da možda ima još mehanizama, kao što su udari asteroida i kometa, koji su Mars ostavili bez vode i ugljičnog dioksida.

Postoji i mogućnost da je solarni vjetar obrijao velike komade atmosfere, a ne samo pojedinačne molekule.
Druga mogućnost, koju predlaže stručnjak za Marsovu atmosferu David Brain sa Sveučilišta Berkeley, je da su magnetne oluje pomogle solarnom vjetru u odnošenju molekula iz atmosfere.

"Vjeruje se da su u ranom Sunčevom sustavu solarne oluje bile učestalije i snažnije", rekao je New Scientistu. No unatoč toj mogućnosti, Brain misli da u skrivenim spremnicima još postoje Marsove drevne vode i ugljični dioksid.


net.hr
Image Image

o_O
Image
User avatar
Mandich
Veteran
Veteran
 
Posts: 5338
Joined: 27.02.2005., 23:25
Location: Area 51
Gender: Male

Postby Dario » 01.02.2007., 15:26

A pa kaj je onaj Spirit još živ, ima simpa ime ak niš drugo :)

A što se tiće vode pa kaj nije prehladno gore da voda bude u tekućem stanju. Nekak mi se čini logičnije da je smrznuta ispod površine. I tako u obliku leda bi je moglo biti dosta ispod površine.
Chakotay: "A man can own only courage and loyalty in his heart!"

ImageImageImage
User avatar
Dario
Editorial
Editorial
 
Posts: 1100
Joined: 28.02.2005., 19:20
Location: Zagreb
Gender: Male

Postby Mr.bobo » 01.02.2007., 21:52

...pa ima teorija da su gore bili oceani...
...no nešto je otpuhalo atmosferu i voda je isparila...
Image
User avatar
Mr.bobo
Veteran
Veteran
 
Posts: 3214
Joined: 15.11.2006., 18:39
Location: Varaždin
Gender: Male

Postby Mandich » 02.02.2007., 08:24

legs je negdje na ovom forumu iznio odlicnu teoriju da marsova povrsina ustvari nije crvena nego da nasa to nama tako prikazuje - fotomontaza..
Image Image

o_O
Image
User avatar
Mandich
Veteran
Veteran
 
Posts: 5338
Joined: 27.02.2005., 23:25
Location: Area 51
Gender: Male

Postby Mr.bobo » 02.02.2007., 10:38

Beliskner wrote:legs je negdje na ovom forumu iznio odlicnu teoriju da marsova povrsina ustvari nije crvena nego da nasa to nama tako prikazuje - fotomontaza..


...da , da vidio sam... i čak mislim da ta teorija "dobro drži vodu"... :)
Image
User avatar
Mr.bobo
Veteran
Veteran
 
Posts: 3214
Joined: 15.11.2006., 18:39
Location: Varaždin
Gender: Male

Postby Dario » 16.02.2007., 21:16

Još malo o vodi na Marsu

Koliko se puta može 'otkriti' voda na Marsu? Orbitalne kamere pronašle su drevne, vodom izlokane doline 1970-ih, a mladi, vodom izderani obronci otkriveni su 2000. godine.

No, roveri su 2004. godine pronašli i tragove kisele površinske vode koja je povremeno navirala na površinu drevnog Marsa.

Sada je instrument HiRISE (High Resolution Imaging Experimenton) s orbitera Mars Reconnaissance, zahvaljujući do sada neviđenom stupnju detalja koje ta kamera hvata, pronašao drugo okruženje za eliksir bilo kakvog života iz povijesti Marsa.

Nanoviji razultati promatranja HiRISE-om predstavljeni su u San Franciscu, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak znanosti.

Planetarni geolog Chris Okubo sa Sveučilišta u Tucsonu izvijestio o otkriću pukotina u slojevitim sedimentnim stijenama u Candor Chasmi, odvojku velikog sustava kanjona Valles Marineris.

HiRISE-ova rezolucija od 30 centimetara, što je deset puta bolje od prethodno najkvalitetnije kamere, od početka rutinskih promatranja koja su počela u studenom 2006. godine, dala je nevjerojatni pogled na Mars.

U Candor Chasmi ti su poboljšani detalji otkrili tanke, dugačke i tamne linije koje sijeku svijetlo-tamne slojeve sedimenata. Svaka tamna linija je u području od nekoliko metara okružena svijetlim tonovima.

S tamnim, pokretnim pijeskom koji se vije naokolo, znanstvenici su zaključili da su tamne linije niže napukline u kojima se skuplja pijesak, a koje okružuju viši hrptovi koji ih štite od prodora pijeska.

Na Zemlji takve strukture nastaju na mjestima gdje je voda tekla duboko kroz raspukle stijene.

Ukoliko se na Marsu dogodila ista stvar, voda puna otopljenih minerala mogla je kemijski posvijetliti i pojačati okolnu stijenu. Tako bi slabija stijena udaljenija od pukotina lakše erodirala, ostavljajući kanal s hrptovima koji su usporedni napuklini.

"Detalji Marsa koje nam šalje HiRISE čine nas geologe sretnima kao malu djecu", kaže Marjorie Chan sa Sveučilišta u Salt Lake Cityju, koja radi na drevnim napuklinama na Zemlji, sličnima onima koje je HiRISE otkrio na Marsu.

Geolozi, i zemaljski i planetrani, uskoro bi mogli slaviti otkriće novih vodom uzrokovanih pukotina.

HiRISE je "nanjušio" čitav niz sličnih struktura na istočnom obronku u dnu kratera Victoria, kojim, zgodne li podudarnosti, upravo drnda rover Opportunity.
Chakotay: "A man can own only courage and loyalty in his heart!"

ImageImageImage
User avatar
Dario
Editorial
Editorial
 
Posts: 1100
Joined: 28.02.2005., 19:20
Location: Zagreb
Gender: Male

Postby HayT » 16.02.2007., 21:22

Što se tiče vode na Marsu to je ogroman kamen spoticanja znanstvenika. Nikako se ne mogu odlučiti koji bi trebali biti pokazatelji postojanja vode na Marsu. Malo tu vodu nađu, voda je tekla površinom Marsa, a tada se opet pojavi teorija da na Marsu vode nikad nije ni bilo. Što ne odu već jednom tamo, ako zbog ničeg drugog onda da bar riješe tu dilemu!
Tražim posao u struci! :D


Ghola (HayT)

A ghola is basically a clone of a person. The difference between a clone and a ghola lies in the fact that a ghola is created from cells of a dead body. Most gholas are created by the Tleilaxu, masters at genetic engineering who sell gholas to whoever is wiling to pay for them.
User avatar
HayT
Expert
Expert
 
Posts: 1341
Joined: 16.03.2006., 15:25
Location: 4th dimension
Gender: Male

Postby Vojvoda » 17.02.2007., 03:08

Negdje sam citao da postoje misije za let na Mars ali da je najveci problem kako se spustiti na njemu. I mogu zamislit' koliko ba ekskurzija mnogo kostala.

Jesu li slali koju robotizovanu stvar na Mars?
ImageImageImage

Image
User avatar
Vojvoda
Peacekeeper
Peacekeeper
 
Posts: 2044
Joined: 13.04.2006., 16:47
Location: Podgorica, Crna Gora / Toronto, Ontario, Canada
Gender: Male

Postby Mandich » 17.02.2007., 07:14

Pa spirit, rover..
Image Image

o_O
Image
User avatar
Mandich
Veteran
Veteran
 
Posts: 5338
Joined: 27.02.2005., 23:25
Location: Area 51
Gender: Male

Postby Dario » 17.02.2007., 22:15

Da to me cudi da oni gore ne mogu nedvojbeno utvrditi da li ima ili nema vode na Marsu.
Chakotay: "A man can own only courage and loyalty in his heart!"

ImageImageImage
User avatar
Dario
Editorial
Editorial
 
Posts: 1100
Joined: 28.02.2005., 19:20
Location: Zagreb
Gender: Male

Next

Return to Znanost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron